Om Vadstenabullret

Om Vadstenabullret

EN MUSIKFESTIVAL 20 – 21 – 22 JULI I ÖVRE HAMNPARKEN I VADSTENA!


Vadstenabullret är en musikfestival som startar för första gången år 2023 med ambitionen att vara ett återkommande inslag i Vadstenas kulturutbud. Med övre hamnparkens grönska, staden med dess stora kulturhistoriska skatter som silhuett och Vätterns svala bris är Vadstenabullret, namnet till trots, en gemytlig, lugn och musikaliskt avskalad festival med fokus på den svenska musikscenen. För oss är det självklart musiken som står i fokus men på festivalen kan du även njuta av god mat, dryck och gemenskap.

Namnet Vadstenabullret kommer sig av en händelse i Vadstena år 1559 som gått till historieböckerna just som Vadstenabullret med Cecilia Vasa, Gustav Vasas mytomspunna dotter i huvudrollen. Det kan du läsa mer här.

Välkomna till oss för första gången sommaren 2023!

Det historiska Vadstenabullret

Vadstenabullret är en riktig händelse som utspelade sig i Vadstena, på Vadstena Slott runt juletid 1559. I centrum för händelsen stod Cecilia Vasa, Gustav Vasas mytomspunna dotter. Vid tiden för Vadstenabullret var Cecilia Vasa 19 år. Hennes yngre syster Katarina Vasa gifte sig med greve Edzard av Ostfriesland och stor bröllopsfest ägde rum i Stockholm. Bröllopsföljet reste vidare i landet för att fortsätta festligheterna med släktingar. I december ankom det stora följet till Vadstena, där Cecilias och Katarinas bror Magnus Vasa huserade på slottet. Med på resan var Katarinas nyblivna make Edzards bror, Johan av Ostfriesland. Cecilia och Johan fattade snabbt tycke för varandra. Vakter på slottet sade sig ha sett hur Johan klättrade in via en repstege in till Cecilias sovrum. Vakterna gick till Cecilias bror hertig Erik (blivande Erik XIV) och skvallrade, Erik blev rasande och beordrade att Johan skulle gripas och kastas i fängelse. Det finns rykten om att greve Johan ska ha blivit kastrerad i fångenskapen men det är osäkra uppgifter. Men faktum är att Johan levde ensam och gifte sig aldrig. Han hölls fången i ett års tid och släpptes sedan med ett erbjudande om att gifta sig med Cecilia, vilket han tackade nej till. Skandalen var ett faktum och fader Gustav Vasa var rasande på sin dotter som skämt ut honom och släkten över hela Europa. Skandalen har gått till historien som Vadstenabullret.

Det historiska Vadstenabullret

ARRANGÖR

Martinsson restauranger AB
Adress: Rådhustorget 5, Vadstena
E-post: johan@radhuskallaren.com

VADSTENABULLRET

Plats: Övre hamnparken i Vadstena
Tors 20 juli
Fre 21 juli
Lör 22 juli

Följ oss